Halad a csatornaépítés – A lakástakarék-pénztári megtakarítások felhasználása

Földeákon ütemesen halad a szennyvízcsatorna-beruházás, október végével közel 10.000 folyóméter csatorna épült meg. A munkálatokhoz kapcsolódóan a Makó és Térsége Víziközmű Társulat megkezdte a lakossági önrész biztosítására felhalmozott lakástakarék-pénztári megtakarítások lehívását.

 A lakatástakarék-pénztári szerződés szerint teljesített befizetések eredményeképpen az egyes számlákon – amennyiben nincs hátralék – a kamatokkal és a megtakarított összegre járó állami támogatással együtt összesen mintegy  180.000 Ft található. Ebből 130.000 Ft a gerincvezeték költségeit fedezi, ez az úgynevezett érdekeltségi hozzájárulás – ezt hívja le a Társulat az építés előrehaladása szerint. A további 50.000 Ft-ot az egyes ingatlanok tulajdonosai jogosultak felhasználni a gerincvezeték és az ingatlan közötti kapcsolatot megteremtő házi bekötés megvalósításához.

A Társulat az építés tervezett ütemezése szerint hívja le az érdekeltségi hozzájárulásokat. Erről minden LTP-tulajdonos levélben kap értesítést, s ekkortól válnak jogosulttá az ingatlantulajdonosok a maradványösszeg – a teljes megtakarításból az érdekeltségi hozzájárulás lehívása után fennmaradó rész – lehívására.

 A maradványösszeg felhasználásának azonban kötött szabályai vannak. Ha ezeket valaki nem tartja be, elveszítheti az állami támogatást. Fontos tudni, hogy e pénz LTP szerződés szerinti felhasználását (a házi bekötés kiépítéséhez kapcsolódóan) az ingatlantulajdonos nevére szóló ÁFÁ-s számlákkal kell igazolni. Amennyiben ez nem történik meg, a maradványösszegre eső állami támogatást vissza kell fizetni. Más szavakkal: a 50.000 Ft-ból mintegy 15.000 Ft az állami támogatás, ez azonban csak akkor jár az ingatlantulajdonosnak, ha az említett módon igazolta a pénz felhasználását. A megfelelő számlák hiányában az állami támogatást vissza kell fizetni, s ha ez nem történik meg, úgy az adóhatóság jogosult azt ingatlantulajdonostól adó módjára behajtani azt.

 A maradványösszeg felhasználására előbb nyílik lehetősége az ingatlan tulajdonosának, mint ahogy a csatornaépítés elér az adott településrészre, vagyis a pénzt már felvehetik, de még nem tudnak rákötni a gerincvezetékre. Ezen összeg a házi bekötés költségét a kivitelezéstől függően nem teljes részben fedezi. Ezért érdemes félretenni a már felvett pénzt és várni addig, ameddig a gerincvezeték elér az ingatlanhoz, és elindul a próbaüzem. A Szennyvízcsatornázási Társulás értesítésétől számítva három hónap áll rendelkezésre a házi csatorna kivitelezésére és bekötésére. Ennek elmulasztása azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdonosának talajterhelési díjat kell fizetnie, ami a felhasznált ivóvíz árán felül 1200 Ft/m3.

 A kivitelezés előrehaladása a szennyviz.mako.hu honlapon, a projektbemutató fül alatt a település menüpontjára kattintva érhető el. A dokumentum kéthetente frissül, és az aktuális és a közeljövőben kezdődő munkákat tartalmazza.

 Bővebb naprakész információ:

 Projekt-aloldal: http://szennyviz.mako.hu

Elektronikus ügyfélszolgálat: hétfőn, szerdán és pénteken 8 és 12 óra között

Telefon és fax: 06/62/20-9911

 A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.